הוראות שתילה וגידול

גידול בצלים ופקעות הוא פרק קל ומהנה בעבודת הגינון ותוצאותיו המרהיבות לא מאחרות לבוא. הבצלים והפקעות מכילים את המזון הדרוש ליצירת הפרח והעלים ולפיכך אין צורך בטיפול רב להצלחת הגידול. הבצלים והפקעות מתאימים לגידול בגינה, במסלעה ואף באדניות ועציצים. מעודף מים הם עלולים לסבול ולכן כדאי לדאוג לקרקע מנוקזת היטב. התייחסות לגובה הפרח ולמועד הפריחה תאפשר ניצול טוב יותר של שטח הגינה ופריסת הפריחה לאורך העונה.

הכנת הקרקע

דישון וזיבול – הצמחים יצמחו ויפרחו גם באדמות דלות וללא דישון אך, יגיבו היטב לתוספת של זבל אורגני או קומפוסט ולדישון מתון.

השקיה – קרקע יבשה כדאי להשקות בפעם הראשונה עד לעומק 15 ס”מ. אפשר ורצוי לשתול לאחר הגשם הראשון. לאחר השתילה יש לשמור על אדמה לחה ולהשקות במידת הצורך, בייחוד בהפסקות בין הגשמים.

הוראות שתילה

מועד שתילה – יש לשתול את הבצלים בסתיו ובראשית החורף כשמזג האוויר מתקרר.
עומק שתילה – יש לשתול את הבצל / הפקעת ולכסות בכ- 3-5 ס”מ אדמה.
מרווחי שתילה – בין 5-20 ס”מ לפי תכנון הגינה והתייחסות לגודל הבצל. למראה מלא ושופע מומלץ לצופף.
פריחה – זמן פריחת הבצלים נע בין נובמבר למאי לפי סוג הבצל ולכן ניתן להשיג תקופת פריחה ממושכת וגינה צבעונית לאורך כל חודשי החורף והאביב. משך הפריחה משתנה בין שלושה שבועות (נרקיסים ואיריסים) לשלושה חודשים (כלנית ונוריות).
סוף עונה – כדאי להקפיד על הסרת העלווה שהתייבשה כדי לשמור על  יופי הגינה. רצוי לא להסיר את העלווה בעודה ירוקה כדי לאפשר לצמח להטמיע ולאגור די מזון לפריחה בעונה הבאה.
שימור הבצל – הבצל נכנס לתרדמה ועליו מתייבשים בסוף האביב. בשטחים נקיים ממזיקים ושאינם מושקים אפשר להשאיר את הבצלים והפקעות לעונה הבאה. רוב הבצלים יתחדשו ויפרחו גם בשנה הבאה (במידה זו או אחרת). רצוי לחדש מידי שנה חלק מכמות הבצלים והפקעות על מנת ליהנות מפריחה יפה וצבעונית. 

הוראות מיוחדות

נורית וכלנית – יש להשרות במים זורמים (להשאיר את הברז מטפטף כדי שהפקעות ישטפו במים נקיים) למשך 8-12 שעות לפני השתילה. מיד אחרי השתילה יש להשקות באופן סדיר בכדי לשמור על קרקע לחה. את פקעת הנורית יש לטמון כאשר “האצבעות” מופנות כלפי מטה. את הכלנית שצורתה מזכירה מסמר, יש לטמון כשהחוד מופנה כלפי מטה והחלק הרחב כלפי מעלה. (ראה איור למטה)
הן לנורית והן לכלנית פריחה ממושכת, קטיף הפרחים ימריץ התפתחותם של פרחים נוספים מאותה הפקעת ויצור משך פריחה ארוך יותר.

צבעוני – יש לשמור במקרר (בתא הירקות) למשך 8 שבועות לפני השתילה. ניתן לשתול בעציצים ואדניות. ככלל, בצלי הצבעוני אינם מתחדשים בארץ והצבעוני יפרח לעונה אחת בלבד.

יקינטון – יש לשמור במקרר (בתא הירקות) למשך 4 שבועות לפני השתילה. ניתן לשתול בעציצים ואדניות, לקבלת עמוד פריחה גבוה ומרהיב, יש לכסות את הבצל בכ-10 ס”מ אדמה. בתנאים מוצלים, בצל היקינטון ישמר טוב יותר ויאריך כ- 3-4 שנים.

רקפת – בעל פקעת פחוסה ושטוחה. בצידה הפונה מעלה ניתן להבחין בשאריות הגבעולים. בצידה התחתון ניתן להבחין בנקודות מהן יצאו השורשים.

שושן פסחא – הינו צמח רב שנתי, רצוי לשתול אותו מיד בהגיעו אליכם, במקומות חשופים לרוח מומלץ לתמוך את גבעולי הפריחה.

בהצלחה, צוות משתלת יודפת.

שאלות נפוצות

להלן אסופה של שאלות שאנו נשאלים לעיתים קרובות. אם יש לך שאלה, אולי התשובה שלה כאן…

כיצד מכינים את הקרקע לקראת העונה?

דישון וזיבול – הבצלים יצמחו ויפרחו גם באדמות דלות וללא דישון, אך יגיבו היטב לזיבול בזבל אורגני או בקומפוסט ולדישון מתון. הוראות שתילה / זריעה מופיעות על האריזות.

השקיה – קרקע יבשה כדאי להשקות בפעם הראשונה עד לעומק 15 ס”מ. לאחר השתילה יש לשמור על אדמה לחה, ולהשקות במידת הצורך. אפשר ורצוי לשתול לאחר הגשם הראשון. האדמה חייבת להיות מנוקזת, בצלים אינם אוהבים מים עומדים. בין הפסקות הגשמים חשוב לדאוג להשקיית צמחים שהחלו לנבוט, נבטים שהתייבשו ספק אם ינבטו שוב.

האם אפשר לשמור את בצלי הפרחים משנה לשנה? כיצד? 

הבצלים נכנסים לתרדמה והעלווה מתייבשת בסוף האביב. בשטחים נקיים ממזיקים ושאינם מושקים בקיץ-אפשר להשאיר את הבצלים והפקעות לעונה הבאה. ניתן גם להוציא מהקרקע, לנקות ולהפריד, לשמור במקום קריר ויבש ולשתול מחדש בסתיו
גם בגינה מושקית, רוב הפקעות ישרדו ויעלו שוב ללא כל טיפול.
שושן, חצב, בן חצב, קלה ואמריליס למיניהם הם בצלים רב שנתיים ואין להוציא אותם מהאדמה.
בצלי נרקיס סיני וגליל – כדאי להוציא בסתיו מידי שנתיים-שלוש ולדלל את גוש הבצלות. לאחר מכן, לשתול שוב את הבצלים הגדולים.
צבעונים – בצל חד שנתי, לא מתרבה בתנאי הארץ, יש לחדש כל שנה.
רצוי לחדש מידי שנה חלק מכמות הבצלים והפקעות כדי ליהנות מפריחה יפה וצבעונית. 

איך להאריך את תקופת הפריחה?

אפשר לרווח את השתילה: שותלים בהפרשים של שבועיים וכך מתענגים על רצף של פריחה, שתשמח את בוא האביב.
כלנית ונורית: קיטום פרחים נבולים מפנה מקום לפרחים חדשים. כמו גם קטיף פרחים הביתה. השארת פרחים להתפתחות זרעים באה על חשבון פריחה נוספת.

יש לי בית ליד הים, האם הבצלים יצליחו?

כן, אך חשוב לשתול במקום מוגן מרוח הנושאת מלח, כדאי לזבל אדמה חולית בקומפוסט, לשמור על השקייה מתאימה ואפשר גם לשתול בעציצים.

הגינה שלי בצל – מה אפשר לגדל?

צריך להבחין בין צל של עצים נשירים, שלצל זה אין משמעות בחורף, ולפיכך כל סוגי הפקעות יתאימו לגידול. לבין צל כבד וקבוע, כמו פינה שמקבלת רק שעה או שעתיים שמש ביום, שם יתאימו צמחים חובבי צל במיוחד כמו: רקפת, קלה, בן חצב ופעמוני שלג בטוח יהיו מוצלחים. גינה במפנה צפוני אך עם אור לאורך כל היום תתאים לכל סוגי הפקעות והבצלים.